Stavanger er hele landets oljeby, og omtales ofte bare som «oljehovedstaden». Byen på Vestlandet har en lang og innholdsrik historie, og da spesielt etter at oljen ble oppdaget har byen vært svært viktig for hele den norske befolkningen. Mange av severdighetene og attraksjonen i Stavanger er nettopp derfor myntet mot akkurat dette, men man skal heller ikke kimse av de naturlige severdighetene som byen kan tilby. For på Vestlandet har man spektakulær natur som absolutt er verdt å få med seg!

Det kan være en god ide å leie en bil om man skal besøke forskjellige attraksjoner i Stavanger. Noen selskaper vi kan anbefale inkluderer Leiebilguiden – Leiebil Stavanger.

Norsk oljemuseum

Man kan ikke være turist i Stavanger uten å stikke en tur innom Norsk Oljemuseum, som tar for seg hele den innholdsrike historien om hvordan det sorte gullet ble oppdaget og etter hvert ble Norges egen gullåre. Museet er topp-moderne og inneholder interaktive utstillinger som gjør det ekstra spennende for barna, og kanskje til og med også de voksne. Man bør sette av 2-3 timer til en komplett gjennomgang i museet, der man får servert historikk både i form av film, utstillinger, utprøvinger og til og med enkelte oppgaver som man selv må løse og finne svarene på.

Et besøk på Norsk oljemuseum burde nærmest være obligatorisk for enhver nordmann, så hvis man er turist på besøk i Stavanger bør man absolutt få til en tur innom her. Museet ligger sentralt til langs industriområdet på kaikanten i sentrum.

Gamlebyen

På vestkanten av fjorden Vågen i Stavanger sentrum finner man Stavangers gamleby, som eksisterte lenge før oljen ble funnet, og før byen ble utbygd og modernisert. Her ligger de karakteristiske, hvitmalte trehusene på rekke og rad, noe som står i kontrast til utbyggingen som har vært sentralt i Stavanger med moderne høybygg og hoteller. Den samlede bebyggelsen av trehus her skal være blant de best bevarte i hele det nordlige Europa, og man vil garantert finne det koselig å bevege seg frem langs de trange gatene her som virkelig blomstrer på sommerstid.

Kanskje tar man også turen innom en av de lokale kafeene her, for en god matbit og en varm kopp kaffe. Mange vil nok mene at det meste av severdigheter og opplevelser ligger i selve Stavanger sentrum, og ikke i gamlebyen som ligger et steinkast unna, men allikevel bør man unne seg en spasertur gjennom her når man først besøker Stavanger by.

Preikestolen

Har man først tatt turen til Stavanger, så bør man utnytte anledningen til å få med seg en av landets aller mest berømte turistattraksjoner. Preikestolen ligger nemlig bare drøye seks mil fra Stavanger sentrum, og i sommertidene er det ingen problemer å bli med på guidede turer opp hit. Usikker på hva Preikestolen er? Jo, det er en av de mest besøkte attraksjonene på hele Vestlandet, som for øvrig også har blitt kåret til et sted du må besøke av anerkjente magasiner som Lonely Planet og CNN Og. Med en høyde på 604 meter over fjorden er dette ikke en attraksjon for sarte sjeler, men «stolen» byr altså på fantastisk utsikt over Lysefjorden.

Preikestolen ble et turistmål allerede på starten av 1900-tallet, og tar i dag imot flere titalls tusener av turister hver eneste sommer. Turen er ikke verre enn at de fleste klarerer den, og takket være sherpaer er det bygget trapp opp store deler av veien.

Stavanger Domkirke

Nidarosdomen er kanskje landets mest berømte kirke, men Stavanger Domkirke skal man heller ikke kimse av. Kirken stammer fra så langt tilbake som til starten av 1100-tallet, og er følgelig en av de mest historiske domkirkene i Norge. Stavanger Domkirke har en innholdsrik og lang historie, og ble blant annet rammet av en brann på slutten av 1200-tallet, som gjorde at den fikk et nytt kor bygget i gotisk stil. Utover dette så er kirken den eneste i landet som fortsatt har sitt opprinnelige utseende fra middelalderen, og som samtidig aldri har vært stengt over lengre perioder siden den gang. Kirken ligger sentralt i Byparken i hjertet av Stavanger, og er absolutt verdt en titt.

Solastranden

Besøker man Stavanger i sommerhalvåret og er så heldig at man får oppleve vestlandsbyen på en finværsdag, så bør man absolutt ta turen til Solastranden like utenfor flyplassen – som for øvrig ligger noen mil sørvest for selve sentrum av Stavanger. Dette er helt klart det beste bade- og rekreasjonsområdet i hele området, med fine sanddyner som nærmest kan minne om «Syden». Strandområdet er drøye 2,5 kilometer langt, og passer like bra for bading som for piknik eller bare en spasertur. Dessuten finnes det neppe et bedre sted i Stavanger-området å nyte solnedgangen på, så kjøreturen til Sola strand vil absolutt gi valuta for pengene!